ČESKÉ STAVEBNÍ STANDARDY
     Vyhledávání :      
Naše služby Legislativní rámec Projektová dokumentace Zadávání staveb Kvalifikace Ceny ve stavebnictví Popisovníky Datová základna Otázky a odpovědi  
   ÚVOD
   ZEMNÍ PRÁCE
   ZAKLÁDÁNÍ STAVEB
   SVISLÉ KCE
   VODOROVNÉ KCE
   DRÁHY, KOMUNIKACE
   OMÍTKY A VÝPLNĚ
   TRUBNÍ VEDENÍ
   DOKONČOVACÍ KCE
   IZOLACE
      711 Hydroizolace
      712 Povlakové krytiny
      713 Tepelné
      714 Akustické
      715 Protichemické
   ZTI
   ÚSTŘEDNÍ TOPENÍ
   KONSTRUKCE
   PODLAHY
   ÚPRAVY POVRCHŮ
   ZASKLÍVÁNÍ
 
 
 
 

  715 - Izolace proti chemickm vlivm

1. OBSAH STANDARDU

STANDARDY KONSTRUKCÍ
Obsah standardu je popsán následujícími technickými a kvalitativními parametry.

Podkladní konstrukce
Podkladní konstrukcí se rozumí plocha určená k provedení izolace proti chemickým vlivům. Obsahem standardu je očištění (ometení, omytí, vysušení) podkladu před provedením prací.

Izolace natěradly a tmely za studena
Izolace natěradly za studena je ochrana stavební konstrukce nebo technologického zařízení proti chemickým vlivům zhotovená nanesením tmele ve více vrstvách na podkladní konstrukci opatřenou penetrací, při které se izolační hmota použije bez předešlého rozehřátí (roztavení).
Obsahem standardu je příprava a provedení penetrace podkladu, příprava tmele a jeho nanášení stěrkou v předepsaném počtu vrstev vždy po zaschnutí předcházející vrstvy.

Izolace natěradly a tmely za horka
Izolace natěradly za horka je ochrana stavební konstrukce proti chemickým vlivům zhotovená nanesením tmele na podkladní konstrukci opatřenou penetrací, při které se izolační hmota použije po předešlém rozehřátí (roztavení) a případné vlepení textilní vložky. Obsahem standardu je příprava a provedení penetrace, zatopení pod¨kotlem, uvaření tmelu, nanesení první vrstvy tmelu zednickou lžící, po zaschnutí nanesení další předepsané vrstvy, vložení připravené textilní vložky, nanesení další vrstvy a konečně zažehlení povrchu horkou zednickou lžící.

Izolace fóliemi
Izolace fóliemi je ochrana stavební konstrukce nebo technologického zařízení protichemickým vlivům zhotovená plnoplošným přilepením izolačních fólií na podkladní konstrukci opatřenou penetrací. Obsahem standardu je příprava a provedení penetrace, příprava (rozehřátí) lepidla a jeho nanášení stěrkou, příprava armatury PB s Hořákem, stočení fólie do svitku, rozvinutí fólie a vtlačení do lepidla za stálého vyhlazování, svaření spojů a přesahů horkým vzduchem.

Izolace lamináty
Izolace lamináty je ochrana stavební konstrukce nebo technologického zařízení proti chemickým vlivům zhotovená stěrkováním s vložkou ze skelné tkaniny. Obsahem standardu je příprava a provedení penetrace, zatopení pod kotlem, uvaření tmelu, nanesení první vrstvy tmelu zednickou lžící, po zaschnutí nanesení další předepsané vrstvy, vložení přípravné textilní vložky do třetí vrstvy tmele, nanesení dalších dvou vrstev tmele a zažehlení povrchu.

Izolace z keramických materiálů
Izolace z dlažeb a obkladů je ochrana stavebních konstrukcí a technologických zařízení proti chemickým vlivům zhotovená nalepením obkladového materiálu do tmele. Obsahem standardu je rozehřátí tmele včetně přípravy kotle a zatopení, kladení obkladového materiálu do tmele, vyčištění spár, namíchání předepsaného tmele a vyspárování s oříznutím spár, zatření spár štětečkem a očištění od zbytků tmele.

Izolace z monolitických nástřiků
Izolace z monolitických nástřiků je ochrana stavebních konstrukcí proti chemickým vlivům zhotovená nástřikem izolačních hmot. Obsahem standardu je příprava nástřikové hmoty a její nanesení pomocí torkretovacího stroje nebo omítačky na očištěný povrch konstrukce.

Izolace asfaltovými pásy
Izolace asfaltovými pásy je ochrana stavebních konstrukcí proti chemickým vlivům zhotovená přitavením asfaltových pásů na konstrukci opatřenou penetrací. Obsahem standardu je příprava a provedení penetrace, vyzvednutí, nesení, uložení, rozvinutí, otočení a srovnání, stočení a řezání asfaltových izolačních pásů, zahřátí hořáku na PB plyn a přitavení asfaltového pásu.

__________________________________________________________________

VNITROSTAVENIŠTNÍ PŘESUN, TECHNOLOGICKÁ MANIPULACE A LEŠENÍ

Vnitrostaveništní přesun

Vnitrostaveništním přesunem se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce (práce) v rámci staveniště ze skládky po jeho zabudování.
Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah vnitrostveništního přesunu.
Při ocenění podle popisovníku musí být vnitrostaveništní přesun součástí nabídkové ceny.

Technologická manipulace
Technologickou manipulací se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce v prostoru montáže, obvykle v prostor do 50m vodorovně a 3,5m svisle. Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah technologické manipulace. Při ocenění podle popisovníku musí být technologická manipulace součástí nabídkové ceny.

Lešení
Lešením se rozumí konatrukce umožňujcící provádění prací i nad dosažitelnou výšku. Popisovník nevymezuje druh, způsob použití, rozsah ani dobu použitého lešení. Při ocenení podle popisovníku musí být potřebné lešení součástí nabídkové ceny.

__________________________________________________________________

ZPŮSOB MĚŘENÍ

Plocha izolace vodorovných ploch (vyjma dlažeb a obkladů) se určuje z rozměrů izolace podle projektu. Plocha izolace stěn, stropů, sloupů a pilířů (vyjma obkladů) se určuje z rozměrů izolace podle projektu. Plocha izolace trámových (žebrových) sloupů se určuje v m2 rozvinuté plochy konstrukce podhledu. Plocha izolace obrub, ozubů a soklů (mimo dlažeb a obkladů) se určuje v m z délek, měřených podél vnitřních hran nádrží podle projektu. Plocha dlažeb a obkladu se určuje v m2 z rozvinutých rozměrů izolované konstrukce podle projektu. neobložené plochy jednotlivě větší než 0,5 m2 se odečítají. Konstrukce o sklonu do 100 se měří v půdorysném průmětu. Plocha obkladu sloupů a pilířů se určuje v m2 z rozměrů izolace podle projektu. Množství přisekání fabionů se určuje v m jejich délky podle projektu. Množství přisekání kolem prostupů se určuje v kusech prostupů (počet konzol, armatur, vývodů apod.) podle projektu.

Izolace proti chemickým vlivům technologických zařízení
Plocha izolace dna, stěny a stropu (vyjma obkladů a vyzdívek) se určuje z rozměrů izolace podle projektu. Plocha obkladů a vyzdívek se určuje v m2 z rozvinutých rozměrů izolované konstrukce podle projektu. neobložené plochy jednotlivě větší než 0,5 m2 se odečítají. Vnitřní plochy izolovaných nebo obkládaných hrdel o DN nad 150mm se připočítávají.

__________________________________________________________________

2. TECHNICKÉ SPECIFIKACE

KONSTRUKCE A PRÁCE


Na provádění, měření a kvalitu prací se vztahují příslušné ČSN, obecně závazné předpisy nebo normy výrobců v plném znění.
Jsou to zejména:
- ČSN 38 1140 Akumulátory v elektrárnách a elektrických stanicích
- ČSN 72 52502 Chemicky odolná stavební kamenina. Jakost. Tvary a rozměry
- ČSN 73 4505 Podlahy. Společná ustanovení
- ČSN 73 6650 Vodojemy
- ČSN ISO 8501 – 1 Příprava ocelových podkladů před nanesením nátěrových hmot a obdobných výrobků. Vizuální vyhodnocení čistoty povrchu. Část 1: Stupně zarezavění a stupně přípravy ocelového obkladu bez povlaku a ocelového podkladu po úplném odstranění předchozích povlaků

MATERIÁLY
Na dodávky požadovaných k vytvoření kompletní izolace proti chemickým vlivům se vztahují příslušné certifikáty jakosti ISO a dále zejména:
- ČSN 64 6223 Plasty. Fólie z měkčeného polyvinylchloridu (PVC-P) pro izolace proti kapalinám. Normy jakosti
- ČSN EN 87 Keramické obkladové prvky. Názvy, klasifikace, požadavky a označování
- PND 23-015-92 Asfaltové laky penetrační
- ČSN EN ISO 1045-13 Keramické obkladové prvky. Stanovení chemické odolnosti
- ČSN EN 29092 Textilie. Netkané textilie. Definice.

__________________________________________________________________

3. BEZPEČNOST A HYGIENA PRÁCE

Při provádění prací je nezbytné dodržování všech platných předpisů BOZP a všech bezpečnostních listů vystavených výrobci materiálů.

4. NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY

NÁZVOSLOVÍ

- chemicky odolná izolace - je izolace projektovaná na ochranu stavební konstrukce nebo technologického zařízení proti škodlivým vlivům agresivních médií průmyslového původu.
- kanál – je stavební konstrukce o omezené délce, určený k vedení agresivních odpadních vod.
- nádrž – je stavební konstrukce o půdorysné ploše přes 5m2 , otevřený nebo uzavřená. Minimální hloubka uzavřené nádrže musí výt 2m a nádrž musí být opatřená nejméně dvěma vstupními otvory o průměru min 600mm
- obruba – je horní vodorovná plocha konstrukce nádrží, kanálů nebo šachet.
- ozub – je lomená plocha rozvinuté šířky do 350mm v konstrukci nádrže, šachty nebo kanálu
- plocha členitá – je izolovaná plocha přerušovaná v rovině izolace jednoho druhu vstupujícími, popř. ustupujícími konstrukcemi (např. sloupy, pilíře, příčky, základy, žlábky, kanály, šachtičky, jímky) kdy součet ploch jednotlivých přerušení v rovině izolace je větší než 50% celkové plochy izolované konstrukce (tj. součtu plochy izolace a všech přerušení).
- plocha svislá – je plocha o sklonu přes 100
- plocha vodorovná – je plocha o sklonu do 100
- šachta – je stavební konstrukce otevřená nebo uzavřená o půdorysné ploše do 5m2
- izolace v omezeném prostoru – jsou konstrukce:
a) provádění ve vynucené poloze, tj. v prostoru užším než 900mm nebo nižším než 1500mm
b) provádění pod nebo za potrubím, je-li mezera mezi lícem potrubí a konstrukcí menší než 500mm

ZKRATKY
- neuvedeno

__________________________________________________________________

5. POPIS TECHNICKÝCH PARAMETRŮ POŽADOVANÉHO MATERIÁLU

Pro určení standardu materiálů používaných k provedení izolace proti chemickým vlivům je nezbytný minimální popis vyjadřující základní vlastnosti výrobků

PRO ASFALTOVÉ PÁSY
- tloušťka pásu
- ohebnost za studena na trnu
- tržné zatížení podélné/příčné
- tažné zatížení podélné/příčné
- bod měknutí

PRO IZOLAČNÍ FÓLIE
- mez pevnosti v tahu při přetržení
- poměrné prodloužení při přetržení
- mez kluzu v tahu
- poměrné prodloužení na mezi kluzu
- rozměrová stálost
- tvrdost při dané teplotě
- nasákavost ve vodě
- měrné teplo
- součinitel tepelné vodivosti
- pevnost v průtlaku
- ohyb za chladu
- odolnost proti prorůstání kořenů
- odolnost proti perforaci
- stupeň hořlavosti
- číslo odporu difůze vodní páry
- rozmezí teplot pro kladení
- rozmezí teplot pro funkci
- maximální dovolené zatížení

PRO KAMENINOVÉ CIHLY A DLAŽDICE A ČEDIČOVÉ DLAŽDICE
- nasákavost
- pevnost v tlaku
- kyselinovzdornost
- nepropustnost

PRO SKLOVLÁKNITÉ TKANINY
- plošná hmotnost
- druh vazby

PRO ASFALTOVÉ LAKY, SUSPENZE
- skupenství při dané teplotě
- zápach (vůně)
- hodnota pH
- teplota tuhnutí
- teplota varu
- hustota
- teplota vznícení
- třída nebezpečnosti
- skupina výbušnosti
- bod vzplanutí

PRO LEPIDLA A TMELY
- chemická odolnost
- zdravotní nezávadnost
- pevnost v tlaku
- hustota

PRO GEOTEXTILIE
- plošná hmotnost
- tloušťka
- pevnost podélná
- pevnost příčná
- tažnost
- odolnost vůči protlačení
- odolnost vůči proražení
 


   Copyright RTS, a.s.